Mikrosatellitter i genetikk er en type repetert DNA som består av veldig korte, identiske biter av DNA som ligger på rad og rekke etter hverandre på DNA-tråden. Et annet begrep som ofte brukes, er det engelske begrepet short tandem repeats som på norsk betyr korte tandemrepetisjoner.

Antallet repeterte enheter i mikrosatellitter er ofte forskjellig fra individ til individ, og blir derfor som et genetisk fingeravtrykk. Mikrosatellitter brukes derfor ofte i farskapssaker og rettsmedisin (rettsgenetikk).

Oppbygging og størrelse

Mikrosatellitter består som regel av 1–4 enheter (basepar), men kan ha opp til ti. Mikrosatellitter kan være repetert mange ganger etter hverandre.

Mikrosatellitter og sykdom

Dersom mikrosatellitter ligger inne i, eller i tilknytning til, gener, kan de føre til sykdom. Et kjent eksempel er Huntington sykdom. Antall repetisjoner av mikrosatellitten CAG er assosiert med utvikling av sykdommen. Dersom man har 36 eller flere gjentakelser av denne mikrosatellitten, kan man utvikle sykdommen, mens det er normalt for friske personer å ha mellom 9 og 35 gjentakelser av denne mikrosatellitten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg