Metaanalyse er bruk av statistiske metoder for å legge sammen resultatene fra en rekke uavhengige studier med samme problemstilling. Et eksempel på bruk av metaanalyse er i vurdering av effektivitet av psykoterapi, hvor resultater fra mange enkeltundersøkelser analyseres for å gi et oppsummerende bilde av forskningen.

Faktaboks

Også kjent som

metastudier

Med en metaanalyse forsøker man å finne bedre holdepunkter for hva som er pålitelige, holdbare og robuste forskningsresultater, enn det man kan få fra hver enkelt studie vurdert for seg. Enkeltstudier kan ofte gi sprikende resultater: Noen undersøkelser kan vise at en behandlingsmetode er moderat virksom, noen kan vise at behandlingsmetoden har svært stor effekt, mens atter andre undersøkelser viser null eller negativ effekt. Metaanalyser sammenligner og setter slike enkeltundersøkelser i sammenheng.

Statistiske teknikker gjør det mulig å tillegge data fra enkeltundersøkelser ulik vekt, for eksempel etter hvor mange personer som deltok i den enkelte undersøkelsen. Metaanalyse gjør det også mulig å studere variasjon i funn mellom undersøkelser, og hva denne skyldes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg