marind-anim

Artikkelstart

Marind-anim er en fellesbetegnelse på rundt 40 etniske grupper i Papua Ny-Guinea, spredt i vide sump- og savanneområder på sørøstkysten. Da den første kontakten med vesten fant sted i 1902, var folketallet ca. 14 000, i 1950 det halve, i dag er det usikkert. Språket er papuansk.

Faktaboks

Også kjent som

kaja-kaja, tugeri

Dietten består hovedsakelig av sago, kokosnøtter og bananer samt noe fisk og vilt. Marind-animene er organisert i totemiske, jordeiende ættelinjegrupper (klaner) og regner slektskap på farssiden. Den foretrukne ekteskapsformen er «søster-utveksling» mellom to menn som må tilhøre forskjellige klaner. Klanene er gruppert i to moieties («halvdeler») med hvert sitt rituelle ansvarsområde. Todelingen gjenspeiles i at forholdet mellom kjønnene livet gjennom preges av streng adskilthet, og det gjennomføres til dels hemmelige initiasjons- og fruktbarhetsseremonier som omfatter ritualisert seksualitet i ulike former.

Majoriteten av marid-animene er i dag katolikker, minoriteten protestanter. I hvilken grad forfedredyrkelse og kultliv dermed er fortrengt, er uklart.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg