Makonde

Makonde. Skulptur i ibenholt laget av Clements Ngala, 1993. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Makonde er en folkegruppe i det nordlige Mosambik og det sørlige Tanzania, på begge sider av grenseelven Rovuma. De teller til sammen nærmere 2,2 millioner mennesker (2005), hvorav ca. 1,8 million i Tanzania.

Faktaboks

Uttale
makˈonde

Tradisjonell hovednæringsvei er jordbruk, med hirse som viktigste avling. Slektskapet er matrilineært.

Makonde er berømt for sin treskjærerkunst med masker og figurer. Maskene var knyttet til initiasjonsseremonier og ble brent etter bruk, men mange er likevel bevart og finnes i flere museer. Tidlig begynte makonde-treskjærere å produsere for et eksternt marked, og tilpasset seg ulike smaksretninger hos for eksempel portugisere og tyskere. Fra 1950-årene av har kunstnere i Tanzania utviklet en ny retning i makonde-kunsten gjennom shetani-skulpturene, som har fått et stort marked blant internasjonale kunstsamlere. Ujamaa-skulpturene, som er inspirert av tidligere president Nyereres afrikanske sosialisme, har et politisk motiv samtidig som de henspiller på samholdet i familien. En annen ny stilart er mavingu, som består av myke, mer abstrakte former. Dessuten har det oppstått en klart suvenir-preget produksjon, der det lages alt fra vikingfigurer til «colaflasker» i ibenholt. Naturalistiske menneskeskulpturer er også blitt mer vanlige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg