Lymfesystemet, årenettet som frakter lymfen rundt i kroppen. Lymfeårene danner for det meste langmaskede nett som dels ligger i huden, dels i dybden omkring de større blodårene. Lymfeårene tømmer seg gjennom høyre og venstre lymfegang i de store venene nær hjertet.

Om et molekyl skal bli tatt opp i lymfesystemet eller i blodårene, avhenger bl.a. av molekylstørrelsen. Mange giftstoffer, blant dem huggormgift, blir tatt opp fra huden gjennom lymfeårene.

I lymfeåresystemet er det skutt inn lymfeknuter som lymfen må passere gjennom på sin vei til blodbanen. Etter å ha passert lymfeknutene, er lymfen rik på lymfocytter (en type hvite blodceller). I slimhuden, spesielt i respirasjons- og fordøyelsesveiene, finnes ansamlinger av lymfatisk vev. Særlig kjent er tonsillene, «mandlene», og slimhuden i appendix, blindtarmsvedhenget. Også milten er et lymfatisk organ.

Sirkulasjonen i lymfeårene blir drevet av muskelbevegelsene. Den fremmes av massasje. Dette blir benyttet i behandlingen av mangelfull sirkulasjon. På den annen side viser det hvor viktig det er at en kroppsdel blir holdt i ro ved lymfangitt, eller f.eks. ved huggormbitt.

Hos lavere virveldyr forekommer kontraktile avsnitt av lymfeåresystemet, såkalte lymfehjerter, som mangler hos pattedyr. Hos pattedyr har man derfor sett på lymfetransporten som passiv svarende til blodstrømningen i venene. Nyere undersøkelser har vist en puls i visse lymfeårer uavhengig av ytre motorikk. Amfibier har et velutviklet lymfeåresystem bestående av store lymferom under huden, samt et nettverk av lymfeårer der lymfen transporteres ved hjelp av lymfehjerter, som hos salamandere forekommer i stort antall langs buken. Frosk har to par store lymfehjerter der lymfeårene åpner inn til venesystemet. Hos krypdyrene har slanger et velutviklet lymfesystem med parvise lymfehjerter i bekkenregionen, der lymfen pumpes over i venene. Lymfehjerter kan forekomme også hos benfisk og hos ungfugl.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.