Lykkespill er spill der utfallet utelukkende, eller praktisk talt utelukkende, er avhengig av tilfellet og ikke av spillerens dyktighet. Etter daværende straffelov av 1902 § 299 var lykkespill alle spill om penger eller pengers verdi, hvor på grunn av spillets art eller innsatsens høyde det vinnesyke øyemed fremtrer som det fremherskende. Som lykkespill anses også veddemål og terminspill (differansehandel). Det er nå definert i lotteriloven § 1 som lotteri ved hjelp av tombola, lykkehjul, bingo eller andre mekaniske eller elektroniske innretninger der det foretas en rekke fortløpende trekninger.

Faktaboks

Også kjent som

hasardspill

Straff

Den som gjør seg et erverv av lykkespill som ikke er tillatt ved særskilt lov, straffes med fengsel inntil ett år – og tre år ved grove overtredelser – etter lotteriloven § 17. Det oppstår ingen forpliktelse av spill og veddemål som er rettslig bindende jamfør § 12 i straffelovens ikrafttredelseslov av 22. mai 1902. Derimot kan frivillig ytet betaling som regel ikke kreves tilbake, se spillegjeld.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg