Lotteri- og stiftelsestilsynet, direktorat som fører tilsyn med stiftelser, de statlige pengespillene og de private lotteriene. Det kontrollerer også det omfattende ulovlige spillmarkedet i regi av blant annet utenlandske spillselskap.

Lotteri- og stiftelsestilsynet ble opprettet i 2000 som Lotteritilsynet (Statens Lotteritilsyn), og har vært i drift fra 2001. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.

Tilsynet omfatter kontroll med 68000 stiftelser og omkring 5400 frivillige organisasjoner som driver lotteri. Tilsynet skal sikre at spill- og lotterimarkedet utvikler seg i samfunnsmessig trygge former og se til at en størst mulig del av omsetningen går til humanitære eller samfunnsnyttige formål. Et eget klageorgan, Lotterinemnda, er også opprettet.

Tilsynet kontrollerer de statlige pengespillene Norsk tipping og Norsk Rikstoto, deriblant bruken av «grasrotmidlene» som disse to organisasjonene fordeler til norske idretts- og kulturinstitusjoner. I 2017 opprettet tilsynet Nasjonalt kompetansesenter for spillforskning i samarbeid med Universitet i Bergen og Helsedirektoratet.

Tilsynet har vel 60 ansatte og hovedkontoret ligger i Førde. Direktør (fra 2000) er Atle Hamar.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.