Ligamentum patellae er det brede, senelignende bindevevsbåndet som forbinder kneskålen (patella) med skinnebeinsknuten (tuberositas tibiae). Båndet kan lett palperes under huden, og er hos voksne omtrent 5 centimeter langt og 2 centimeter bredt.

Faktaboks

Uttale

liga'mentum pa'tellæ

Etymologi

latin patella, 'kneskålen'

Også kjent som

patellarsenen, patellarligamentet

Den proksimale delen fester seg rundt den nedre spissen av kneskålen (apex patellae), mens den distale enden går vifteformet over i skinnebeinsknuten. Båndets overflatiske bindevevslag dekker den fremre overflaten av kneskålen, som en endesene for musculus quadriceps femoris. Denne har imidlertid ytterligere to endesener (retinaculum mediale & laterale) langs hver side av kneskålen, men fester seg ikke på den, og går direkte til hver side av tibias epikondyler. Til sammen forsterker disse tre bindevevsbåndene den fibrøse leddkapselen og danner en viktig støtte for lårbeinet fortil i kneleddet.

Innsiden av båndet, mellom dette og den fremre tibiakanten, er fylt med en formbar fettmasse (corpus adiposum infrapatellare), også kalt 'Hoffas fettpute'. Under den distale delen av båndet er det også en slimpose (bursa infrapatellaris profunda).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg