Ligamentum falciforme er et sigdformet bindevevsbånd kledd på hver side med bukhinnen (peritoneum), og som utgår sagittalt fra den øvre, fremre flaten på leveren, litt til høyre for midtlinjen. Båndet er fortil festet til innsiden av den fremre bukveggen og øverst til fremre del av mellomgulvet (diaphragma). Det markerer det utvendige skillet mellom høyre og venstre leverlapp.

Faktaboks

Uttale

liga'mentum falsi'forme

Etymologi

av gresk falx, 'sigd', altså 'sigdfomet'

Øverst mot mellomgulvet spaltes ligamentet og går over i ligamentum coronarium til høyre og venstre side. På undersiden av ligamentum falciformes frie nedre rand går det en bindevevsstreng (ligamentum teres hepatis) fra navlen og til leverporten (porta hepatis). Strengen repesenterer en obliterert rest etter den embryonale navlevenen (vena umbilicalis) som fører oksygenrikt blod fra morkaken og til fosterets lever. Selve ligamentet er en rest etter det embryonale ventrale mesenterium.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg