korsedderkopp

Korsedderkopp
Korsedderkopp
Korsedderkopp
/KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Korsedderkopp er en edderkoppart i familien hjulspinnere. Den er 7–18 millimeter lang og har en korsfigur av hvite flekker på bakkroppen. Hannen er mindre enn hunnen. Eggene legges om høsten, og ungene overvintrer to ganger før de er kjønnsmodne.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Araneus diadematus
Beskrevet av
Carl Alexander Clerck, 1757

Fangnettet har form som et hjul med eiker. Når den spinner et fangnett, trekker den først et rammeverk av sterke tråder, derpå to diagonale tråder som krysses på midten. Ut fra dette sentrum spinnes alle radier ut til rammen. Fra sentrum spinner den en spiraltråd som forbinder radiene, hvorpå klebetråden legges på utenfra og innover. Klebetråden er kledd med et limstoff, og ved å trekke i tråden får den væsken til å fordele seg i dråper langs denne.

I sentrum av nettet er ingen klebetråd, og dyret biter av hele dette stykket og fyller hullet med nye tråder. Til slutt fester den en signaltråd fra nettets sentrum ut til sitt oppholdssted utenfor nettet. Fangnettet med diameter om lag seks centimeter, henger vertikalt og litt på skrå, og edderkoppen beveger seg alltid på nettets underside. Ødelagte fangnett repareres ikke.

Korsedderkoppen er en relativt vanlig edderkopp i Norge; utbredt over hele landet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

korsedderkopp
Araneus diadematus
Artsdatabanken-ID
2495
GBIF-ID
2160133

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg