Korsedderkopp
Korsedderkopp
Korsedderkopp
/KF-arkiv ※.

Korsedderkopp er en edderkoppart i familien hjulspinnere. Den er 7–20 millimeter lang, hunnen vesentlig større enn hannen. Den har en tydelig korsfigur av fem hvite flekker på bakkroppen. Fargen for øvrig er variabel. Flere hundre egg legges om høsten, og ungene overvintrer to ganger før de er kjønnsmodne.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Araneus diadematus
Beskrevet av
Carl Alexander Clerck, 1757
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Fangnettet har form som et hjul med eiker. Når den spinner et fangsnett, trekker den først et rammeverk av sterke tråder, derpå to diagonale tråder som krysses på midten. Ut fra dette sentrum spinnes alle radier ut til rammen. Fra sentrum spinner den en spiraltråd som forbinder radiene, hvorpå klebetråden legges på utenfra og innover. Klebetråden er kledd med et limstoff, og ved å trekke i tråden får den væsken til å fordele seg i dråper langs denne.

I sentrum av nettet er ingen klebetråd, og dyret biter av hele dette stykket og fyller hullet med nye tråder. Til slutt fester den en signaltråd fra nettets sentrum ut til sitt oppholdssted utenfor nettet. Fangnettet med diameter om lag seks centimeter, henger vertikalt og litt på skrå, og edderkoppen beveger seg alltid på nettets underside. Ødelagte fangstnett repareres ikke.

Korsedderkoppen er en relativt vanlig edderkopp i Norge; utbredt over hele landet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

korsedderkopp
Araneus diadematus
Artsdatabanken-ID
2495
GBIF-ID
2160133

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg