Araneidae

Araneidae, hjulspinnere. Foto fra: Hadsund Syd

Araneidae

Araneidae, hjulspinnere. Foto fra: Hadsund Syd

Hjulspinnere er en familie edderkoppdyr i ordenen edderkopper, hvor de fleste fanger byttet i store, hjulformede og loddrett stilte nett. Den mest kjente norske hjulspinneren er korsedderkoppen. De store tropiske hjulspinnerne i slekten Nephila spinner fangnett på opptil én meter i diameter. Spinnet er så sterkt at selv småfugl kan bli fanget. Enkelte naturfolk bruker hjulspinnernes nett til fangst av småfisk. I alt kjennes over 3000 arter av hjulspinnere, hvorav minst 36 er påvist i Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Araneidae
Beskrevet av
Carl Alexander Clerck, 1757

Beskrivelse

Hjulspinnere har et svært varierende utseende, med forskjellige mønstre og farger, også innenfor hver art. Størrelsen varierer mellom 3 og 15 millimeter. Beina er hårete og piggete. Medlemmene av familien har åtte øyne og tre klør. De mangler silplaten, cribellum, foran spinnvortene, og de mangler også calamistrum, en kam av hår på bakre beinpar, som mange andre familier har. For øvrig er hjulspinnere lett å forveksle med mattevevere og kamfotedderkopper.

Fangstnett

Hjulspinnerne spinner alltid klassiske, klebrige spindelvev som er hjulformede. Mange arter spinner nytt nett hver kveld, etter å ha oppholdt seg i skjul om dagen. Nettet finnes gjerne i hager eller skog, både i tørre og fuktige habitater. Byttedyr som går i nettet blir ofte pakket inn i silke.

Paring

Paringen skjer ofte midt i nettet. Hannen må opptre forsiktig så han ikke blir spist av den større hunnen. Hos vepseedderkoppen Argiope bruennichi har man funnet at opptil 80 prosent av hannene blir spist av hunnene under paringen. Et raskt nummer kan sikre hannens overlevelse, men en langvarig paring er en sikker dødsdom. Denne arten opptrer i juli–august langs Oslofjorden og på Sørlandet, med ett funn i Trøndelag.

Andre norske arter

Korsedderkoppen Araneus diadematus er en av våre mest kjente edderkopper. Den finnes over hele landet og kan påtreffes fra midten av juli til slutten av oktober.

Husnattveveren Nuctenea umbratica opptrer i april–november nord til sørlige deler av Troms. Hunnen blir inntil 15 millimeter lang, hannen noe mindre. Av farge er den brunsvart, og den spinner ofte sine fangstnett på husvegger og trær, helst om natten.

Vepseedderkoppen Argiope bruennichi er en lett gjenkjennelig art med vepselignende tegninger som nylig har etablert seg i Norge og er på spredning nordover i Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

hjulspinnere
Araneidae
Artsdatabanken-ID
2487
GBIF-ID
7359

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg