Kontrollgruppe er en gruppe mennesker som inngår som sammenligningsgruppe i en vitenskapelig studie.

Valg av kontrollgruppe er avgjørende for studiens gyldighet (validitet), og det er nødvendig å tenke gjennom mulige feilkilder og skjevheter (bias) som kan oppstå når man velger kontrollgruppe.

Såkalte «matchede» kontrollgrupper kan være hensiktsmessig for at kasusene og kontrollene skal være sammenlignbare. Matching kan skje ved at man for eksempel velger kontrollpersoner som er like når det gjelder alder, kjønn, utdanningsnivå eller bosted. Ved matching er det viktig å kjenne til at man ikke kan studere effekten av de variable man matcher for.

Kontrollgruppen omfatter i noen studietyper personer som ikke har vært eksponert for den undersøkte faktoren (for eksempel et legemiddel eller en miljøgift), og som sammenlignes med en gruppe personer som har vært eksponert, for å fastslå effekten av eksponeringen. I andre studietyper (kasus-kontrollstudier) kan kontrollgruppen være personer som ikke har utviklet en viss sykdom, og som sammenlignes med personer som har utviklet sykdommen, for å finne frem til mulige årsaksfaktorer for sykdommen.

I moderne farmakologisk forskning blir ofte pasienter som er behandlet med nye legemidler, sammenlignet med en kontrollgruppe bestående av pasienter behandlet med de legemidlene som har vært i rutinemessig bruk frem til da, slik at man kan vurdere om de nye midlene er mer effektive enn de gamle. Når man tilbyr kontrollgruppen behandling, er det fordi man anser det for uetisk å gjennomføre studier av behandlingseffekter med kontrollgrupper som ikke får behandling, når det allerede finnes behandlingsmetoder som har effekt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg