pasning (konstruksjonsteknikk)

Artikkelstart

Pasning er klassifisering av avvik som konstruksjonsdeler kan ha når de skal føyes sammen, typisk hylser og akslinger.

Det er vanlig å dele inn i presspasning, mellompasning og klaringspasning. Presspasning betyr tillatt avvik i begge deler fører til geometrier som alltid må presses sammen med tvang. Mellompasning betyr at delene noen ganger må presses sammen med tvang, mens noen ganger går det uten tvang. Klaringspasning fører til deler som føyer seg lett sammen og har litt avstand i kontaktsonen.

Klassifisering av pasninger skjer med store bokstaver i forbindelse med hull og med små bokstaver i forbindelse med akslinger. Et tall forbundet med bokstaven definerer avviket ut, fra en spesifisert tabell. 50 H7 betyr «avvik av hull» og symboliserer hulldiameter på eksakt 50 mm, eller litt mer. Tallet 7 symboliserer hvor mye mer. 50 r6 i forbindelse med en aksling betyr at akseldiameteren er litt større enn 50 mm og tallet symboliserer hvor mye mer.

En pasning består altså av begge symboler: 50 H7/r6 er et eksempel for en presspasning. Hullet kan da være mellom 50,000 mm og 50,025 mm, akslingen kan være mellom 50,034 mm og 50,050 mm.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg