Konneksjon er i matematikken en regel som definerer parallelltransport på et rom eller på en mangfoldighet. Den gir derfor en regel som forteller om hvordan en kan sammenligne punkter i nærheten av hverandre i en ikke-evklidsk geometri. Konneksjonen vil også gi oss krumningen til rommet.

En mye brukt konneksjon er Koszul-konneksjonen som skrives som tegnet \(\nabla\). Hvis \( X\) er et vektorfelt på en mangfoldighet \(M\), så er \( \nabla_X\) den kovariante deriverte langs vektorfeltet \(X\). Hvis \(Y\) er et vektorfelt, så er også den kovariante deriverte langs vektorfeltet \(X\) også et vektorfelt, dvs. \(\nabla_X Y\) er et vektorfelt.

Konneksjonen oppfyller følgende krav (her er \(X, ~Y,~Z \) vilkårlige vektorfelt og \(f\) en vilkårlig skalar funksjon på \(M\) ):

  1. \(\nabla_Z(X+Y)=\nabla_ZX+\nabla_ZY.\)
  2. \(\nabla_{Z+Y}X=\nabla_ZX+\nabla_YX.\)
  3. \(\nabla_Z(fX)=f\nabla_ZX+Z(f)X.\)
  4. \(\nabla_{fZ}X=f\nabla_ZX.\)

Her er \(Z(f)\) den retningsderiverte av \(f\) langs \(Z\). Denne konneksjonen kan så utvides til vilkårlige tensorfelt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg