Kokum er en plante i perikumfamilien. Fruktene brukes som krydder i i sørindisk og srilankesisk mat. Fruktene høstes fra viltvoksende trær og tørkes i sola etter at frøene er fjernet. Ofte strøs salt over for at de skal tørke fortere.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Garcinia indica

Beskrivelse

Kokum er et lite, eviggrønt tropisk tre, som blir opptil 10 meter høyt. Bladene er blanke, lansettformede og 5–8 cm lange. Blomstene er små og rosa. Fruktene er runde, 3–4 cm i diameter og rødfiolette når de er modne.

Kokumtreet kommer fra India.

Bruk

Smaken av kokum er karakteristisk for Sør-India og Sri Lanka. Frukten brukes først og fremst i fiskecurryer og gir maten en mørkerød farge i tillegg til smak.

Saften fra fruktene brukes til å lage sirup og juice.

Av frøene utvinnes olje som prosesseres til kokum butter (kokumsmør). Smøret anvendes i mat, konfekt og kosmetiske produkter.

Innhold

Kokum er rik på antioksidanter.

Folkemedisin

Kokum har blitt benyttet i India i århundrer, både som smakstilsetning og medisin. Innen folkemedisinen brukes uttrekk av røttene og barken mot blant annet tannverk, allergi og fordøyelsesproblemer.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Garcinia indica
GBIF-ID
3189566

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg