Sør-Afrika

Den nordvestlige delen, Kalahari («smertens sted»), består av steppe og ørken og er tynt befolket av khoi-khoi og san. Kalahariplatået fortsetter nordover inn i Botswana og Namibia.

Av /KF-arkiv ※.

Klimaet i Sør-Afrika er for det meste subtropisk, men med store regionale variasjoner. En del steder i innlandet har klima av kontinental art, kystområdet i sørvest middelhavsklima. Det subtropiske høytrykksbelte forsterkes over land om vinteren (mai–august), og svekkes om sommeren da det gjennomgående faller mest nedbør. I den vestlige delen er klimaet tørrere, og da særlig i nordvest der årsnedbøren er under 200 mm. Lengst sørvest faller det imidlertid betydelig vinterregn som gir middelhavsklima. Nedbøren i den østlige delen, på grunn av passaten, er større, og varierer stort sett mellom 500 og 1000 mm, med tydelig sommermaksimum. Tørke er imidlertid alltid en trussel. Ca. halvparten av landet får mindre enn 400 mm nedbør i året. I tillegg er fordampningen stor.

Middeltemperaturen for juni–juli er stort sett 10–15 °C, for januar–februar er den 20–25 °C. På det store sentralplatået gir den tørre lufta store temperatursvingninger mellom dag og natt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg