Kimære er et individ som er frembrakt ved fusjon (sammensmelting) av deler av embryo fra forskjellige dyr eller dyrearter.

Faktaboks

Uttale
kimˈære.

Utviklingen av teknikk for mikromanipulasjon av befruktede eggceller har gjort det mulig å frembringe kimærer også hos dyr. På et meget tidlig utviklingsstadium, 8- eller 16-cellestadiet, kan man fusjonere deler av to eller tre embryo som stammer fra forskjellige foreldrepar. På den måten har man hos mus frembrakt kimærer med hele tre foreldrepar. Dyrene viser da såkalte mosaikkmønstre. Blant annet kan pelsens farge være dels hvit, dels sort og dels brun, dersom de respektive foreldrepar er ensfargede i disse farger.

Ekte kimærer er individer som oppstår etter fusjon av deler av embryo fra to forskjellige dyrearter. Forskere ved universitetet i Cambridge lyktes i 1984 i å utvikle en levedyktig sau/geit-kimære med en slik metode.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg