Jaktretriever er retrieverhunder hvor evnen til å apportere felt vilt er beholdt gjennom selektiv avl.

Generelt er jaktretrievere av rasene golden retriever og labrador retriever betydelig lettere bygd enn utstillingsvariantene. Arbeidslysten er beholdt i fullt monn og opprettholdes gjennom avl. Hos jaktretrieverne kreves et sett mentale egenskaper som passer til bruksområdet: Apportering til lands og til vanns og evnen til å stresse ned og være helt rolig under selve jaktutøvelsen. Hunden skal være rolig selv med sterke provokasjoner i form av levende og dødt vilt, skyting og andre hunder i arbeid. For at slike egenskaper skal beholdes må det avles og selekteres kontinuerlig.

Jaktretrievere vil ikke kunne nå opp som utstillingshunder. Den vanlige utstillingsvarianten av golden retriever og labrador retriever kan ha tyngre bygning, høyere vekt og lavtstilt profil. Selv om det finnes utstillingshunder som kan benyttes til jakt, så er avlen på dem nesten utelukkende rettet mot et bestemt utseende. Derfor vil jaktegenskapene arvemessig bli tilfeldig fordelt.

I Norge finnes det få jaktretrievere, selv om retrieverrasene generelt er meget populære.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Unsgård, John Henning og Frøstrup, Johan Christian (2007). Norsk jaktleksikon. Arendal: Friluftsforlaget

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg