Jaktanleggsprøve er en bruksprøve for spanielrasene for å fastslå om de deltagende hundene har rasens karakteristiske anlegg for jakt. Formålet med øvelsen er å prøve hundens evne til å spore og apportere skadet vilt.

Regelverk

Viltet som brukes, skal være ferskt eller helt opptint, og matnyttig. Viltet blir slept umiddelbart for hver hund som skal prøves. Sporet skal være cirka 200 meter langt, samt ligge i både åpent og tettere terreng. Slepesporene skal legges i betryggende avstand fra hverandre, og om mulig i medvind. Sporet skal følge terrenget naturlig. Hunden skal uten spesiell kommando apportere viltet og avlevere det til føreren som venter ved standplassen. Det er anledning til å følge hunden i line de første 30 meter. Hunden slippes så løs og føreren går tilbake til standplassen. Hunden kan arbeide så lenge som dommeren mener det er meningsfylt. Sporarbeidet skal utføres i raskt tempo og i god kontakt med sporet.

Vannarbeid

Formålet med øvelsen er å prøve hundens evne i vannvegetasjon og dypt vann, til å finne og apportere fugl. Prøven utføres med søk og apportering av død måke eller annen sjøfugl, som umiddelbart etter skudd kastes inn i et sivområde. Føreren og den ukoplete hunden skal være crika 40 meter fra det stedet fuglen faller. Strandområdet som føreren dirigerer hunden fra, skal være merket på begge sider. Fuglen skal leveres til føreren på anvist sted cirka 5 meter fra strandkanten. Hunden får arbeide så lenge dommeren mener arbeidet er meningsfylt. I samtlige klasser skal skuddet avfyres fra land i nærheten av føreren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg