Interessentanalyse er en prosess for å vurdere konsekvensene av en beslutning for ulike parter, interessentene. En beslutning i denne sammenhengen kan være å gjennomføre et prosjekt eller en aktivitet.

Det finnes ulike metoder for å gjennomføre en interessentanalyse i et prosjekt. Noen vanlige trinn i en slik prosess er:

  1. Identifisering og kartlegging av interessenter.
  2. Analyse av krav, behov og forventninger som hver enkelt interessent antas å ha i prosjektet.
  3. Prioritering av hvilken innflytelse og interesse hver enkelt interessent har eller bør ha. Interessentene kan da plasseres i en interessentmatrise.
  4. Utvikling av strategi for håndtering av interessentene, blant annet samarbeids- og kommunikasjonsstrategi.

Interessentmatrisen

Interessentmatrise
I en interessentanalyse kan de ulike interessentene plasseres inn i sitt vindu i en interessentmatrise. Hvert vindu angir en hovedstrategi for oppfølging.
Interessentmatrise
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

En interessentmatrise er en matrise som angir interessentenes interesse i prosjektet langs den ene aksen og deres innflytelse langs den andre.

Matrisen gir grunnlag for fire hovedstrategier for håndtering av interessentene:

  • Tett oppfølging – dette er prosjektets nøkkelspillere.
  • Tilfredsstilles – dette er gjerne myndigheter og leverandører.
  • Holdes informert – dette er gjerne interesseorganisasjoner og personer eller organisasjoner som vil kunne være i opposisjon til prosjektet.
  • Minimal innstas – dette er personer eller organisasjoner som ikke har interesse i prosjektet og ikke sitter i en maktposisjon overfor prosjektet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Karlsen, J. T. (2017). Prosjektledelse: fra initiering til gevinstrealisering. Oslo: Universitetsforlaget.
  • Rolstadås, A., Olsson, N., Johansen, A. & Langlo, J. A. (2023). Praktisk prosjektledelse – fra idé til gevinst. 3. utgave. Trondheim: Fagbokforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg