idarusizumab

Artikkelstart

Idarusizumab er et legemiddel som motvirker effekten av det blodfortynnende middelet dabigatran. Idarusizumab virker ved å binde seg til dabigatran, og dermed hindre dabigatran i å nå frem til trombin. Trombin er et enzym som spiller en viktig rolle i blodets evne til å koagulere.

Virkningsmåte

1) Dabigatran binder til trombin, og hindrer dermed omdannelsen av fibrinogen til kryssbundet fibrin. 2) Idarusizumab binder til dabigatran. Dabigatran er da hindret i å bindes til trombin. Ved idarusizumab tilstede vil derfor trombin kunne omdanne fibrinogen til fibrin. Fibrin vil videre kunne kryssbindes og danne et koagel sammen med røde blodceller.
Virkningen av dabigatran og idarusizumab
Lisens: CC BY SA 3.0

Idarusizumab binder seg kun til dabigatran og vil derfor ikke kunne motvirke andre legemidler brukt i blodfortynnende behandling.

Når idarusizumab binder seg til dabigatran, blir dabigatran helt omsluttet og kan ikke utøve sin virkning. Dabigatrans blodfortynnende effekt blir derfor umiddelbart nøytralisert ved tilførsel av idarusizumab.

Bruk

Idarusizumab ble godkjent for bruk i Norge under navnet Praxbind i 2015. Idarusizumab gis intravenøst til voksne pasienter som behandles med dabigatran og som for eksempel trenger akutt kirurgi eller har en livstruende eller ukontrollert blødning.

Bivirkninger

Idarusizumab har hittil ingen registrerte bivirkninger, men legemidlet er underlagt særlig overvåkning for å oppdage ny sikkerhetsinformasjon så raskt som mulig. Denne typen overvåkning gjelder for alle nye virkestoff som godkjennes i EU/EØS etter 1. januar 2011. Idarusizumab vil imidlertid gi proteiner i urinen (proteinuri) uten at dette er tegn på nyreskade.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg