Helvetesild, ensidig, oftest smertefullt, belteformet utslett. Utslettet følger utbredelsesområdet for en hjernenerve eller en ryggmargsnerve. Utslettet starter med rødme, men etter hvert dannes små blærer som tørker inn etter noen dager. Smertene kan vedvare i uker og måneder etter at utslettet har gått tilbake. Helvetesild forekommer ofte i ansiktet, og dersom en nerve som går til øyet er berørt, kan alvorlige øyekomplikasjoner oppstå. Andre komplikasjoner er bakteriell sekundærinfeksjon i utslettet, muskellammelser og tegn til infeksjon i sentralnervesystemet. Det som oftest gjør helvetesild til en meget plagsom og alvorlig sykdom, er de langvarige smertene, den postherpiske nevralgi, som særlig rammer eldre pasienter.

Helvetesild skyldes reaktivering av vannkoppevirus (varicella zoster-virus, VZV), som ligger latent i nerveganglier nær ryggmargen eller hjernestammen etter at man har hatt vannkopper. Jo eldre man blir, desto større er risikoen for at vi får helvetesild, noe som har sammenheng med at immuniteten mot varicella zoster-viruset svekkes med alderen. Helvetesild forekommer også ofte hos personer med svekket immunforsvar (f.eks. HIV-pasienter, transplantasjonspasienter og pasienter med kreftsykdom). Personer som ikke tidligere har hatt vannkopper, kan bli smittet av VZV fra helvetesildpasienter, og deretter utvikle vannkopper.

De fleste pasienter har behov for smertestillende medikasjon. Antivirale midler kan, hvis de tas tidlig i sykdomsforløpet, forkorte den akutte sykdomsperioden og i en viss grad minske risikoen for utvikling av kroniske smerter etter at utslettet er forsvunnet. De langvarige kroniske smertene, som ofte betegnes postherpetisk nevralgi, kan være meget plagsomme og vanskelige å behandle. Pasienter med slike plager kan henvises smerteklinikker, som oftest vil ha det beste behandlingstilbudet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.