Handelskrig er en konflikt mellom handelspartnere, med mål om å beskytte egen produksjon og handel på bekostning av motparten. Slike konflikter kan omfatte produkter eller ramme en hel industrisektor.

Handelskriger oppstår gjerne på grunn av uenigheter mellom ulike land i internasjonal handel, og varierer i omfang, årsak og effekt. Virkemidler som benyttes i en slik merkantil krig er gjerne urimelig høy tollsats på importvarer, boikott eller prisnedsettelse.

Et eksempel er handelsrelasjonen mellom USA og Kina som i 2018 eskalerte til en handelskrig. Trump-administrasjonen økte tollsatsene på en rekke varer som Kina eksporterte til USA. Daværende president Donald Trump var uttalt tilhenger av å skjerme amerikanske produsenter av tilsvarende varer, og på den måten forsøke å beholde og skape flere arbeidsplasser. Kinesiske myndigheter reagerte med å innføre tilsvarende tollsatser på varer som ble importert fra USA.

Verdens handelsorganisasjon (WTO) forsøker å løse handelskonflikter mellom sine medlemsland hvis det oppstår uenighet om partenes rettigheter og forpliktelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg