Gnav, kortspill med spesialkort, kan også spilles med spesielle brikker. Kortenes antall har variert noe, opprinnelig 38, senere 32, nå 42 kort, som er delt i 26 tallkort og 16 billedkort (matadorer). Både tall- og billedkort er videre inndelt i to like serier, 2×13 tallkort nummerert fra 0 til 12 og 2×8 billedkort (gjøk, dragon, katt, hest, hus, narr, potte, ugle).

Gnav spilles i flere varianter, bl.a. byttegnav, femkortsgnav, krypegnav og hypp. I byttegnav (for 2–12 spillere) får hver spiller ett kort og kan forsøke å bytte til seg et høyere kort fra motspillerne eller fra restbunken. Ett poeng til den som har høyeste kort etter byttingen. For matadorene gjelder spesielle regler angående bytting og ekstrapoeng/minuspoeng. Spillet fortsetter i flere runder til alle kortene er brukt, poengene summeres så. Med innsats kan byttegnav spilles slik at i hver runde går spilleren med dårligste kort ut, selv om han i innledningsrundene kan kjøpe seg inn i spillet igjen. Potten tilfaller den som sitter igjen alene til slutt.

Gnav var opprinnelig et hasardspill, og gnavlignende spill var kjent i Italia alt på 1300-tallet, i de nordiske land fra 1600-tallet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.