gnav

Et sett gnavkort av papp.
Av /Norsk Folkemuseum.
Lisens: CC BY-SA 4.0

Gnav er et kortspill som spilles med spesialkort, og som også kan spilles med spesielle brikker. Kortenes antall har variert noe; opprinnelig var det 38, og senere 32, men nå er det 42 kort, som er delt i 26 tallkort og 16 billedkort (matadorer). Både tall- og billedkort er videre inndelt i to like serier, 2×13 tallkort nummerert fra 0 til 12 og 2×8 billedkort (gjøk, dragon, katt, hest, hus, narr, potte, ugle).

Faktaboks

Etymologi
av italiensk gnao, ‘mjau, kjælenavn på katten’

Det finnes flere varianter av gnav i flere varianter, blant annetbyttegnav, femkortsgnav, krypegnav og hypp. I byttegnav (for 2–12 spillere) får hver spiller ett kort og kan forsøke å bytte til seg et høyere kort fra motspillerne eller fra restbunken. Den som har høyeste kort etter byttingen, får ett poeng. For matadorene gjelder spesielle regler angående bytting og ekstrapoeng/minuspoeng. Spillet fortsetter i flere runder til alle kortene er brukt. Med innsats kan byttegnav spilles slik at i hver runde går spilleren med dårligste kort ut, selv om hen i innledningsrundene kan kjøpe seg inn i spillet igjen. Potten tilfaller den som sitter igjen alene til slutt.

Gnav var opprinnelig et hasardspill, og gnavlignende spill var kjent i Italia alt på 1300-tallet. I de nordiske landene er spillet kjent fra 1600-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg