Fullmaktskomiteen, stortingskomité som har som hovedoppgave å gjennomgå og godkjenne de valgte representantenes fullmakter etter et stortingsvalg. Grunnlovens § 64 bestemmer at de «valgte representanter forsynes med fullmakter hvis lovlighet bedømmes av Stortinget». Etter stortingsvalget utsteder derfor valgstyret i hvert fylke en fullmakt som sier hvilke representanter som har mandat til å møte i Stortinget fra vedkommende fylke.

Etter § 1 i Stortingets forretningsorden skal det etter stortingsvalg velges en komité, den såkalte fullmaktskomité, til å gjennomgå og godkjenne representantenes og vararepresentantenes fullmakter. Som grunnlag for sitt arbeid har den en innstilling fra en forberedende fullmaktskomité. Denne er valgt av og blant Stortingets medlemmer i siste samling i foregående valgperiode og skal levere en foreløpig innstilling om alle valg- og fullmaktsspørsmål som en må regne med kan få innvirkning på sammensetningen av det nye Storting. Den skal foreta en midlertidig prøving av fullmaktene for medlemmene og varamedlemmene i det nye Stortinget, kontrollere at valget har gått riktig for seg, og at alle representantene har rett til å møte på Stortinget. Den  endelige fullmaktskomiteen, som velges av det  nyvalgte Stortinget rett etter at dette har trådt sammen, gjennomgår fullmaktene og behandler innstillingen fra den forberedende fullmaktskomiteen.

Hvis fullmaktskomiteen oppdager feil, kan det bli nødvendig med omvalg i vedkommende fylke(r) hvis feilene kan ha påvirket valgresultatet.

Fullmaktskomiteen behandler også klager vedrørende kommunale valg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.