Flyskrekk er angst for å reise med fly. Flyskrekk regnes som en spesifikk fobi.

Symptomer og forekomst

Flyskrekk er av tre typer: Angst for risiko ved flyreiser, klaustrofobi, og panikklidelse. Angst for risiko ved flyreisen dreier seg om alle forhold som kan resultere i en flyulykke: teknisk svikt, menneskelig svikt eller værforhold. Ved klaustrofobi er det innelukkingen i flykabinen som vekker angst og ikke flyreisen i seg selv. Ved panikklidelse er angsten for å få et panikkanfall i flyet eller i forbindelse med flyreisen det sentrale symptom. Om lag 5 prosent av befolkningen har flyskrekk i en slik grad at de aldri reiser med fly, mens 15–20 prosent opplever angst og ubehag ved flyreiser. Det er stor overvekt av kvinner blant dem som er rammet av flyskrekk.

Årsaker

Årsakene til flyskrekk kan være mange og sammensatte. Enkelte kan knytte angsten til en bestemt opplevelse med for eksempel sterk turbulens, eller en teknisk svikt ved flyet. Andre har opplevd en gradvis utvikling, ofte i forbindelse med endringer i familieforhold, som barnefødsler eller dødsfall i familien, eller knyttet til perioder med stor arbeidsbelastning. Man antar at genetiske og kognitive faktorer bidrar til sårbarheten for flyskrekk, som ved andre typer angstlidelser.

Behandling

Eksponeringsbehandling, eventuelt i kombinasjon med avslapningstrening og kognitiv terapi, har vist gode resultater. Medikamentell behandling har ingen dokumentert effekt ved flyskrekk, bortsett fra de tilfellene der flyskrekken er del av en panikklidelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg