En fille er et avrevet stoffstykke, oftest av et slitt tekstilmateriale. Fille brukes i mange sammensetninger synonymt med klut.

Faktaboks

Etymologi

Fille norrønt -filla, grunnbetydning '-skinn, -hud' (bare som sisteledd i sammensetninger som hnakkafilla 'nakkeskinn', kinnfilla 'hud på kinnet'), jf. islandsk filla 'hud, skinn, hinne'.

Fille brukes i mange faste uttrykk og ordsammensetninger og ofte da om noe fattigslig, uordentlig og ødelagt og ofte brukt i nedsettende betydning i sammensatte ord slik som fillebikkje, fantefille og fillefrans. Det kan også betegne noe som er oppdelt, slik som i «så fillene fyker».

Et fillepapir er et kvalitetsprodukt innen papirindustrien, altså papir av tekstile kluter. Filler kan brukes som synonymt med klær: å få på eller av seg fillene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Klepp, Ingun Grimstad (2021). I renhetens tjeneste: Kjøkkenkluter i Norge 1860 og 1940.
  • Annola, Johanna; Drakman, Annelie; Ulväng, Marie (Red.). Med tvål, vatten och flit. Hälsofrämjande renlighet som ideal och praktik, ca. 1870–1930. 5. s. 129-156.
  • Eilert Sundt (1869): Om renligheds-stellet i Norge: til oplysning om flid og fremskridt i landet (JC Abelsted, 1869; repr., 1975).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg