Falming er når tekstiler mister farge og blir blekere, uten at det er ønskelig. Falming oppstår fordi tekstilet utsettes for lys, vaskemidler eller annet som har blekende effekt. Falming av farget tøy skjer i ulik grad og kommer an på hvilke tekstilfibre tøyet inneholder og hvor lysekte fargestoffet er. Et tekstils evne til å motstå falming måles i stoffets fargeekthet.

Tørking av fargede tekstiler i solen frarådes på grunn av blekeeffekten som sollyset medfører. Sollysets evne til å falme tekstiler kan også unyttes positivt for å oppnå lysere og hvitere tekstiler. Dette omtales oftest som bleking.

Fargeekthet er et mål for hvor mye fargen på et tekstilstoff forandrer seg når det blir utsatt for lys, vann, vask, svette, gnidning eller andre påkjenninger. Lysekthet er dermed en av flere egenskaper som inngår i fargeekthet. Lysekthet graderes i åtte klasser, med laveste klasse som den dårligste. God lysekthet er særlig viktig for gardiner og andre innredningstekstiler som permanent utsettes for lys. Gardiner kan fores for å beskytte dem mot sollyset.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.