Tekstiler som utsettes for mye sol har lett for å falme, slik som dette franske flagget.
/Fransk flagg.
Lisens: CC BY SA 2.0

Falming er når tekstiler mister farge og blir blekere, uten at det er ønskelig. Falming oppstår fordi tekstilet utsettes for lys, vaskemidler eller annet som har blekende effekt. Falming av farget tøy skjer i ulik grad og kommer an på hvilke tekstilfibre tøyet inneholder og hvor lysekte fargestoffet er. Tekstilers evne til å motstå falming måles i stoffets fargeekthet.

Tørking av fargede tekstiler i solen frarådes på grunn av blekeeffekten som sollyset medfører. Sollysets evne til å falme tekstiler kan også unyttes positivt for å oppnå lysere og hvitere tekstiler. Dette omtales oftest som bleking.

Fargeekthet

Fargeekthet er et mål for hvor mye fargen på et tekstilstoff forandrer seg når det blir utsatt for lys, vann, vask, svette, gnidning eller andre påkjenninger. Lysekthet er dermed en av flere egenskaper som inngår i fargeekthet. Lysekthet graderes i åtte klasser, med laveste klasse som den dårligste. God lysekthet er særlig viktig for gardiner og andre innredningstekstiler som permanent utsettes for lys. Gardiner kan fores for å beskytte dem mot sollyset.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg