Elektronringakselerator, kollektiv ioneakselerator, kjernefysisk akselerator beregnet til å akselerere positivt ladede partikler til meget høye energier. Virker etter et prinsipp foreslått av den russiske fysiker V. I. Veksler i 1956.

Man lar elektroner med forholdsvis liten energi (noen få MeV) bevege seg i små sirkelbaner i et magnetfelt. Det dannes da et plasma, som tilføres hydrogenatomer eller tyngre atomer. Ved magnetisk kompresjon splittes plasmaet opp i små bunter eller ringer som består av mange, 1012–1013, elektroner med noen få atomer fanget inne i ringen. Disse ringene eller kollektive ionene med stor negativ ladning ledes inn i en lineærakselerator, der de akselereres på tradisjonell måte.

Energien som kollektivionet får i denne prosessen, blir proporsjonal med ionets ladning, altså med antall elektroner i ringen, men den fordeles i forhold til de enkelte partiklers masse, og blir derfor vesentlig konsentrert i atomkjernene som følger med. Energien per kjerne eller per nukleon kan derfor bli mange ganger større enn den man oppnår ved direkte akselerasjon av et vanlig ion i samme lineærakselerator. Forsøk med elektronringakselerator har pågått ved en rekke laboratorier i Russland, USA, Tyskland og Japan, men er i prinsippet ikke tatt i bruk i kommersielle akseleratorer.

Elektronringakseleratoren har på grunn av at elektronringene kan sammenlignes med røykringer, også blitt kalt smokatron (av eng. 'røyk'), men betegnelsen har ikke slått igjennom.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.