En elektronringakselerator er en akselerator beregnet til å akselerere positivt ladde partikler til meget høye hastigheter. Akseleratoren fungerer etter et prinsipp foreslått av den russiske fysikeren Vladimir Veksler i 1956.

Virkemåte

I akseleratoren lar man først elektroner med forholdsvis liten energi (noen få MeV) bevege seg i små sirkelbaner i et magnetfelt. Det dannes da et plasma, som tilføres hydrogenatomer eller tyngre atomer. Ved magnetisk kompresjon splittes plasmaet opp i små bunter eller ringer som består av mange, 1012–1013, elektroner med noen få atomer fanget inne i ringen. Disse ringene eller kollektive ionene med stor negativ ladning ledes inn i en lineærakselerator, der de akselereres på tradisjonell måte.

Energien som kollektivionet får i denne prosessen, blir proporsjonal med ionets ladning, altså med antall elektroner i ringen, men den fordeles i forhold til de enkelte partiklers masse. Derfor blir energien vesentlig konsentrert i atomkjernene som følger med. Energien per kjerne eller per nukleon kan på denne måten bli mange ganger større enn den man oppnår ved direkte akselerasjon av et vanlig ion i samme lineærakselerator. Forsøk med elektronringakselerator har blitt utført ved en rekke laboratorier i Russland, USA, Tyskland og Japan.

Elektronringakseleratoren har på grunn av at elektronringene kan sammenlignes med røykringer, også blitt kalt smokatron (av eng. 'røyk'), men betegnelsen har ikke slått igjennom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg