elektronisk publisering

Artikkelstart

Elektronisk publisering er offentliggjøring av informasjon ved hjelp av elektroniske medier, som for eksempel internett. Informasjon som er elektronisk publisert er lagret i et digitalt format.

Et eksempel på utstrakt bruk av elektronisk publisering er Digitalarkivet, hvor man kan søke opp historisk informasjon om personer, eiendommer, bilder og lyd i Norge. Arkivet er åpent tilgjengelig og omfatter både analog informasjon — for eksempel scannede kirkebøker — og digital informasjon — for eksempel folketellinger som er lagret i digital søkbar form.

Elektronisk publisering har åpnet helt nye muligheter for presentasjon og distribusjon av informasjon. Blant annet er det mye enklere å søke og finne igjen digital informasjon sammenlignet med analog lagret informasjon. Elektronisk publisering gir også muligheten for å offentliggjøre ulike typer informasjon som lyd, video, animasjon og simuleringer i tillegg til tekst og bilde.

Informasjon kan publiseres elektronisk enten som åpen data — som for eksempel Wikipedia — eller bak lukkede betalingsmurer — som for eksempel artikler i mange vitenskapelige tidsskrift og aviser. Generelt er fremstilling og distribusjon av elektroniske utgivelser billigere enn trykte medier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg