Elektronisk publisering er offentliggjøring av informasjon ved hjelp av elektroniske medier, som for eksempel internett. Informasjon som er elektronisk publisert er lagret i et digitalt format.

Et eksempel på utstrakt bruk av elektronisk publisering er Digitalarkivet, hvor man kan søke opp historisk informasjon om personer, eiendommer, bilder og lyd i Norge. Arkivet er åpent tilgjengelig og omfatter både analog informasjon — for eksempel scannede kirkebøker — og digital informasjon — for eksempel folketellinger som er lagret i digital søkbar form.

Elektronisk publisering har åpnet helt nye muligheter for presentasjon og distribusjon av informasjon. Blant annet er det mye enklere å søke og finne igjen digital informasjon sammenlignet med analog lagret informasjon. Elektronisk publisering gir også muligheten for å offentliggjøre ulike typer informasjon som lyd, video, animasjon og simuleringer i tillegg til tekst og bilde.

Informasjon kan publiseres elektronisk enten som åpen data — som for eksempel Wikipedia — eller bak lukkede betalingsmurer — som for eksempel artikler i mange vitenskapelige tidsskrift og aviser. Generelt er fremstilling og distribusjon av elektroniske utgivelser billigere enn trykte medier.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg