Ego-deplesjon er en tilstand hvor selvkontroll og selvregulering svekkes fordi personen har brukt viljestyrke til å regulere tanker, følelser og handlinger.

Faktaboks

Uttale

Fra engelsk, "ego depletion", tapping av ego-ressurser

Dette skjer ut fra en antakelse om at viljestyrke er en begrenset ressurs og at det å bruke viljestyrke på én oppgave vil gi mindre ressurser tilgjengelig til påfølgende oppgaver.

Eksempelvis vil det å bruke tid på å finne ut hva man skal ha på seg om morgenen, eller hva man skal spise til frokost, tappe ressurser slik at selvkontroll blir svekket utover dagen.

Den amerikanske sosialpsykologen Roy Baumeister og medarbeidere har gjennomført en rekke studier som illustrerer prinsippet.

I et eksperiment skulle deltakere først motstå fristelser som kjeks og sjokolade (noe som krever ressurser), deretter utføre en oppgave som krevde konsentrasjon. Deltakerne viste svekket evne til å opprettholde konsentrasjon på den andre oppgaven. Andre deltakere som i første fase av eksperimentet enten fikk spise kjeks og sjokolade, eller som ikke ble utsatt for fristelser (ingen ressurser brukt), viste ikke svekket konsentrasjon.

Ego-deplesjon har blant annet blitt forklart ut fra fall i hjernens glukosenivå etter vedvarende selvregulerende atferd, eller endring i motivasjon og oppmerksomhet fra den ene oppgaven til den andre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg