Dragshow

Dragshow. Ru Paul er artistnavnet til en av de mest berømte amerikanske dragartistene, som startet sin karriere i begynnelsen av 1990-årene. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Et dragshow er en sceneforestilling der artistene opptrer kledt som det motsatte kjønn, oftest på en dramatisk eller outrert måte. Det vanligste er at menn opptrer som kraftig sminkede og pyntede kvinner, kalt drag queens, men det finnes også kvinnelige dragartister som gjerne kalles drag kings.

Faktaboks

Uttale
drˈægsjou
Også kjent som

drag

Et eldre eksempel er Marlene Dietrich, som i sine sceneshow ofte opptrådte i mannsklær og sang kjærlighetssanger til kvinner. Dragshow har som mål å underholde, og bruker ofte musikk, humor eller begge deler.

Tradisjoner

Uttrykket drag sies å stamme fra en rettssak i New Orleans i 1887, der tiltalte hadde utført et ran utkledt som kvinne, og der det fellende beviset var kjolen som var dratt (dragged) gjennom søla. Det har også vært hevdet at betegnelsen stammer fra engelsk renessanseteater, da menn spilte alle kvinnerollene. Fenomenet har dessuten røtter i klassisk gresk og japansk teater.

Siden slutten av 1800-tallet har drag vært et viktig element i engelsk music hall og vaudeville. Mest kjent her er kvinneimitatoren Danny La Rue. Det var imidlertid dragkulturen i 1920- og 1930-årenes Paris og Berlin som var den viktigste inspirasjonskilden for den oppblomstringen formen fikk i Skandinavia fra 1980-årene.

Nyere tid

I moderne tid har dragshow sterk tilknytning til LHBT-miljøer. Ofte opptrer mannlige artister med miming til playback av kvinnelige stjerner fra teater, film og musikkliv.

Den amerikanske musikalsuksessen La Cage aux Folles (1983, flere ganger oppført i Norge) brukte drag som element i den homofile frigjøringskampen. Det samme gjorde filmen Victor/Victoria (1983, sceneversjon på Broadway 1995).

Den norske gruppen Great Garlic Girls har drevet med dragshow siden 1981. De har, i likhet med den svenske gruppen After Dark, vært med på å bringe formen ut til et større publikum. Internasjonalt har amerikanske Ru Paul vært et stort navn siden 1990-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg