Destruksjonsverk, anlegg som tar hånd om animalske råstoffer som dyrekadavre, avfall fra slakterier, pølsemakerier og hermetikkfabrikker. I tørrsmelteanlegg blir kadavrene kokt i sitt eget kroppsvann ved et trykk på 304 k Pa og en temperatur på 140 °C, i en liggende sylinder forsynt med dampkappe og et kraftig, dampopphetet røreverk. Denne metoden gir sikker sterilisering også av sporedannende bakterier. Samtidig som smittestoffer blir ødelagt, utvinnes verdifulle stoffer som bl.a. fett til teknisk bruk.

Tidligere var også kjøtt- og benfôrmel et viktig produkt. Smittestoffene prioner, som bl.a. er årsak til kugalskap, har imidlertid vist seg å være eksepsjonelt motstandsdyktige mot varme og andre destruktive påvirkninger. I de fleste land er det derfor innført forbud mot bruk av kjøtt- og benfôrmel fremstilt av materiale fra drøvtyggere som fôrmiddel til husdyr.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.