dekoder

Artikkelstart

Faktaboks

Uttale
dekˈoder
Etymologi
av dekode

Generell beskrivelse

Programvare som brukes for å gjenvinne innholdet i et kodet signal. En dekoder kan ha form av programvare for bruk i en datamaskin eller som egen boks med slik programvare for spesielle formål. Dekoding forutsetter at signalet før overføring eller lagring er kodet i hht en kjent kodingsstandard.

TV-dekoder

Innenfor forbrukerelektronikk er dekoder mest kjent som TV-dekoder, en egen elektronisk enhet for dekoding av TV-signaler. En slik dekoder er ofte laget som spesiell, datamaskinbasert maskinvare, med programvare kun for dette formålet. Den kan også ha andre funksjoner som dataruter, datamodem eller videoopptaker.

En typisk TV-dekoder er basert på internasjonale standarder for koding/dekoding av TV-signaler, f.eks. i form av EuroDOCSIS (lyd og bilde) eller ETSI’s eller ITU-T’s serie av audiokodeker.

Koding/dekoding er mest brukt for overføring og lagring av digitale audio- eller videosignaler og målet med kodingen er (1) å beskytte programmaterialet til f.eks. betal-TV eller TV-abonnementer, eller (2) komprimere signalet for å effektivisere overføring og lagring av materialet.

Mobiltelefoner

Dekodere er også i vanlig som kombinert koder/dekoder i f.eks. smarttelefoner i form av fastprogramvare installert på telefonens lyd- og bildebrikke. F.eks. har mobiltelefoner en rekke ulike talekodeker (koder/dekoder) der formålet er å komprimere det digitale signalet.

Flerkanalslyd

En annen vanlig bruk av dekoding er omgivelseslyd der de ulike lydkanalene (i de digitale variantene) kodes til en sammenhengene bitstrøm før overføring og lagring, og så må dekodes til de ulike lydkanalene i et lydanlegg.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg