Datamodell betegner en metode i nevrovitenskap der man ved hjelp av datamaskiner simulerer prosesser og systemer i hjernen. Målet er å få en økt forståelse av hvordan hjernen fungerer.

En datamodell simulerer funksjonen til et spesifikt system i hjernen. Systemet kan for eksempel være en kognitiv funksjon, som hvordan hjernen behandler språk eller minner. Det systemet som simuleres kan kalles kunstig intelligens. Modellen lages ut fra en antagelse om hvordan dette systemet fungerer – antagelsen er en teori eller hypotese. Datamodellen gis informasjon og behandler den i tråd med hypotesen/teorien og ender med en spesifikk atferd. Denne atferden kan observeres, og sammenlignes med atferd hos mennesker. Dersom atferden til datasimuleringen samstemmer med atferden til mennesker, vil dette underbygge hypotesen om funksjonen til den kognitive funksjonen man undersøker.

En mye benyttet type datamodell i nevrovitenkap er kunstige nevrale nettverk. Disse har den fordel at de overfladisk etterligner nervesystemet. Behandlingen av informasjon foregår over mange små enheter med egne funksjoner som kan behandle informasjon samtidig.

Datamodeller er ikke begrenset til feltene psykologi og nevrovitenskap. Prinsippet om å bruke matematisk baserte dataprogrammer til å skape modeller som kan simulere komplekse prosesser ses i all vitenskap der man undersøker såkalte komplekse systemer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg