Darwinistisk demon er en hypotetisk organisme som har maksimal fitness, det vil si den perfekte organisme som evolusjon gjennom naturlig utvalg ville ha produsert hvis det ikke fantes begrensninger på hva som var mulig å utvikle. Denne organismen ville ha reprodusert uendelig mange avkom fra det øyeblikk den ble til, og den ville aldri dø.

En slik organisme finnes selvsagt ikke, men brukes i evolusjonsbiologien for å tydeliggjøre hvilke begrensninger som evolusjonen må jobbe innenfor. Ettersom alle organismer kun tar inn en viss mengde energi, må denne energien brukes til mange forskjellige formål, som overlevelse, partnervalg og reproduksjon.

Hvordan en organisme bruker ressurser på vekst og reproduksjon, kalles studiet av livshistoriestrategier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Nils Uniq

Det er funnet en manet som ikke kan dø av alderdom. Hvorfor er det da slik at det skrives at "en slik organisme finnes selvsagt ikke ?

svarte Kjetil Lysne Voje

Hei NILS UNIQ Takk for interessant kommentar. Det er helt riktig at seksuelt reproduserende ('voksne') individer tilhørende noen arter av maneter kan transformere seg 'tilbake' til noe som likner et tidlig stadium i maneters livssyklus. En slik reversering skjer som oftest når det seksuelt reproduserende individet opplever å bli skadet eller opplever stress (f.eks. lite mat), og er en finurlig tilpasning til å klare seg i ’dårlige tider'. Fra det juvenile stadiet kan nye seksuelt reproduserende maneter utvikles. I teorien er det derfor mulig for slike maneter og leve veldig, lenge. Denne typen maneter dør slik alle andre maneter (og levende organismer) dør, nemlig av å bli spist og liknende. Men selv om disse manetene i teorien (muligens) kan leve evig, er de fortsatt ikke darwinistisk demoner. Overlevelse er kun en komponent av det som utgjør en organismes fitness. En seiglivet organisme som aldri reproduserer har null fitness. Disse manetene kan selvsagt reprodusere, men en darwinistisk demon reproduserer uendelig mange avkom fra det tidspunktet den blir født. En slik uendelig reproduksjon er det ingen maneter (eller andre levende organismer) som er i stand til å gjennomføre.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg