Cocktailparty
Vi kan føre en samtale i et støyende cocktailparty. Man kan velge å følge en samtale, men også ufrivillig bli dratt inn i en samtale hvis relevant informasjon vekker oppmerksomhet.
Av .

Cocktailparty-fenomenet er det at vi fokuserer oppmerksomhet mot relevant informasjon og overser bakgrunnsstøy. Eksempelvis kan vi føre en samtale i et støyende cocktailparty selv om andre snakker høylydt rundt oss (derav navnet). Fenomenet innebærer både frivillige og ufrivillige oppmerksomhetsskifter: Man kan velge å følge en samtale, men også ufrivillig bli dratt inn i en samtale hvis relevant informasjon vekker oppmerksomhet.

Colin Cherry var den første som undersøkte dette fenomenet (1953). Hans og senere studier har gjerne brukt dikotisk lytting som metode. Her får forsøkspersonen ulik informasjon til hvert av ørene og får instruks om å lytte til informasjon fra en av sidene. Slike studier har vist at forsøkspersoner kan blokkere ut informasjon gitt til ett øre og kun fokusere på meldingen gitt til det andre. I tillegg kan enkelte ord, for eksempel personens eget navn, oppfattes fra den siden man er instruert til å overse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg