Calabash nutmeg er en plante i familien Annonaceae.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Monodora myristica

Beskrivelse

Planten er et lite, eviggrønt, tropisk tre, opptil 8 meter høyt. Bladene er glatte, ovale, 10–50 cm lange. Den har enkeltstående, store, vakre orkidéliknende blomster, gulgrønne med røde flekker. Frukten er på størrelse med en appelsin og kuleformet, brunsvart når den er moden og inneholder en mengde brune, aromatiske frø, ca. 2–3 cm lange.

Treet er hjemmehørende i Vest-Afrika.

Bruk

Frøene kan brukes på samme måte som muskat og passer i søte retter som kaker og melkebaserte desserter. I Nigeria, hvor krydderet er mest kjent, anvendes det i lokale gryteretter med kjøtt og i supper og sauser.

Historie

Treet ble tidlig innført til Jamaica, derav navnet Jamaican nutmeg (Jamaica- muskat). På 1400–1500-tallet, før import av ekte muskat fra Krydderøyene ble regelmessig, ble frøene benyttet som en billigere og lettere tilgjengelig erstatning for muskat, men calabash nutmeg er nærmest ukjent i Europa.

Folkemedisin

I Vest-Afrika blir planten brukt innen folkemedisinen, mot blant annet hodepine, parasitter, revmatisme og fordøyelsesproblemer.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

calabash nutmeg
Monodora myristica
GBIF-ID
3154077

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg