Brevduer
Brevduer.
Brevduer
Av /Shutterstock.
Brevduer
Brevduer i et dueslag.
Brevduer
Av /Shutterstock.

Brevdue er tamme former av arten klippedue som tradisjonelt ble brukt til å sende meldinger. Nå drives avl av brevduer til brevduesport, kappflyvning mellom dresserte duer. Brevduer og andre rømte tamduer er opphav til byduer.

Brevduer har en særlig utviklet evne til å finne hjem; de kan på hjemflukten fly opptil 1000 km med en gjennomsnittshastighet på en kilometer per minutt. Brevduer flyr ikke om natten og ikke i dårlig vær. Meldingen skrives på tynt papir eller lignende, som vanligvis legges i en lett kapsel som festes til brevduens ben.

Historikk

Nyhetsformidling ved brevdue var vanlig i oldtiden, særlig i Orienten; også grekerne og romerne brukte brevduer. Senere ble brevduer benyttet i Europa fra 1500-tallet til langt ut på 1800-tallet i nyhetsformidlingen. Brevduepost-forbindelse bestod mellom flere byer. Under beleiringen av Paris 1870–71 spilte brevduene en viktig rolle som formidler av forbindelsen mellom byen og omverdenen. Siden ble brevduer oppdrettet til militære formål, og ble under både første verdenskrig og andre verdenskrig brukt i spionasje.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg