Biofilm-renseanlegg, anleggstype for biologisk rensing av avløpsvann. Avløpsvannet ledes inn i en tank der mikroorganismene som står for nedbrytningen av avløpsvannets avfallsstoffer (biofilmen), sitter fast på en eller annen type bæremateriale. Stoffene som skal fjernes fra avløpsvannet, opptas av mikroorganismene idet avløpsvannet strømmer forbi bærematerialet.

Faktaboks

Uttale
bˈiofilm-renseanlegg

Mange typer bæremateriale for biofilm finnes i bruk. Naturmaterialer som stein er velkjente, men etter hvert er plastmaterialer av ulike typer, og med ulik utforming, blitt mer og mer vanlig. Det man ønsker å oppnå er størst mulig biofilm-overflate per tankvolum, slik at rensingen blir så effektiv som mulig. Samtidig må man ta hensyn til praktiske problemer som gjentettingsfaren.

Interessen for bruk av biofilm-renseanlegg er økende. Dette skyldes først og fremst at disse anleggene gjerne blir mer kompakte enn de mer tradisjonelle aktivslam-renseanleggene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg