Aktivslam-renseanlegg, anleggstype for biologisk rensing av avløpsvann. Avløpsvannet ledes inn i en aktivslamtank der mikroorganismer står for nedbrytning av avløpsvannets avfallsstoffer. Mikroorganismene befinner seg suspendert i vannfasen i form av små slampartikler (aktivt slam). Slammet holdes suspendert i aktivslamtanken ved hjelp av mekanisk omrøring for anaerobe biologiske prosesser, eller ved hjelp av luftinnblåsing i aerobe biologiske prosesser.

Det aktive slammet følger avløpsvannet ut av aktivslamtanken, og må derfor separeres fra det rensede avløpsvannet i et sedimenteringsbasseng. Fra sedimenteringsbassenget pumpes det aktive slammet tilbake til aktivslamtanken. En liten del av dette aktive slammet (tilsvarende den kontinuerlige produksjonen av mikroorganismer) tas imidlertid ut av returstrømmen. På denne måten kan man opprettholde en høy (og stabil) konsentrasjon av mikroorganismer i aktivslamtanken. Overskuddsslammet utgjør renseanleggets slamproduksjon (se kloakkslam).

Bruk av aktivt slam er tradisjonelt den mest brukte metoden for biologisk rensing av avløpsvann. De senere årene har imidlertid interessen for biofilm-renseanlegg vært økende.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.