Aktivslam-renseanlegg, anleggstype for biologisk rensing av avløpsvann. Avløpsvannet ledes inn i en aktivslamtank der mikroorganismer står for nedbrytning av avløpsvannets avfallsstoffer. Mikroorganismene befinner seg suspendert i vannfasen i form av små slampartikler (aktivt slam). Slammet holdes suspendert i aktivslamtanken ved hjelp av mekanisk omrøring for anaerobe biologiske prosesser, eller ved hjelp av luftinnblåsing i aerobe biologiske prosesser.

Det aktive slammet følger avløpsvannet ut av aktivslamtanken, og må derfor separeres fra det rensede avløpsvannet i et sedimenteringsbasseng. Fra sedimenteringsbassenget pumpes det aktive slammet tilbake til aktivslamtanken. En liten del av dette aktive slammet (tilsvarende den kontinuerlige produksjonen av mikroorganismer) tas imidlertid ut av returstrømmen. På denne måten kan man opprettholde en høy (og stabil) konsentrasjon av mikroorganismer i aktivslamtanken. Overskuddsslammet utgjør renseanleggets slamproduksjon (se kloakkslam).

Bruk av aktivt slam er tradisjonelt den mest brukte metoden for biologisk rensing av avløpsvann. De senere årene har imidlertid interessen for biofilm-renseanlegg vært økende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg