Bildevandring er den uskarpheten som oppstår i fotografiske bilder når kameraet er i bevegelse i eksponeringsøyeblikket. Fenomenet er særlig aktuelt ved flyfotografering for kartleggingsformål (flyfotogrammetri).

Ved en flyhastighet på 200 km/t og en lukkerhastighet på 1/500 s vil kameraet flytte seg 11 cm i løpet av eksponeringen. Med en bildemålestokk på 1:5000 vil en lysstråle fra et punkt på bakken forflytte seg 22 μm under eksponeringen. Dette er mer enn bildets oppløsningsevne, og vil arte seg som uskarphet og dermed dårligere nøyaktighet i flyets bevegelsesretning.

For å kompensere for bildevandring er kameraer for flyfotografering utstyrt med bildevandringskompensasjon (FMC – Forward Motion Compensation). Denne sørger for å flytte kameraets bildeplan under eksponeringen tilsvarende bildevandringen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg