avbruddsforsikring

Artikkelstart

Avbruddsforsikring er en forsikring som erstatter tap i inntekt ved avbrudd, eller innskrenkning i en virksomhets drift etter skader.

Vanligst er brann- og maskinavbruddsforsikring, men også husleietap kan forsikres. I kombinerte forsikringer for for eksempel butikk og produksjonsbedrifter, leiegårder og villaer, dekkes avbruddstap som skyldes brann, vannledningsskade, innbrudd og naturskader.

Ansvarstiden, det vil si den lengste tiden sikrede får erstatning for tap ved hel eller delvis driftsstans, kan variere fra én til 36 måneder. Forsikringssummen settes til differansen mellom driftsinntekter og driftsutgifter i ansvarstiden.

Tapet avbruddsforsikringen erstatter er forskjellen mellom driftsresultat som ville ha vært oppnådd i ansvarstiden uten skade, og det faktiske driftsresultat etter skade. Lønnsutgifter til arbeidstagere som ikke kan beskjeftiges under gjenoppbyggingen, men som bedriften ønsker å beholde, kan forsikres særskilt.

Avbruddsforsikring kan også tegnes for motorvogn og dekker tap bileier får ved at bilen er ute av drift på grunn av en erstatningsmessig kaskoskade. Forsikringen gir erstatning med et beløp per dag for et begrenset tidsrom som avtales på forhånd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg