Asynkrongenerator er en elektrisk maskin (en generator) som produserer vekselstrøm.

I prinsippet er asynkrongenerator helt lik asynkronmotoren i oppbygging. Denne motortypen når aldri opp til synkront turtall fordi dreiemomentet går mot null når turtallet nærmer seg statorfeltets hastighet, et fenomen vi kaller sakking. Dersom asynkronmotoren er tilkoplet nettet og den ved hjelp av en ytre kraft tvinges til å rotere raskere enn det nettfrekvensen skulle tilsi, altså raskere enn det synkrone turtallet, vil den i stedet levere elektrisk energi inn på nettet. Det vil si at den går som generator.

Denne typen generator, som tillater en viss grad av varierende hastighet er derfor mye brukt i vindturbiner, hvor den kan nyttiggjøre seg energien i plutselige vindstøt. Hvis generatoren samtidig er utstyrt med variabel rotorresistans eller variabel rotorspenning, kan turtallet tillates å avvike så mye som opp til 30 prosent fra synkron hastighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg