Asynkronmotor (ABB).

av ABB. fri

Som generator brukes akynkronmaskiner hovedsakelig i vindturbiner. Bilde fra Bessakerfjellet vindpark i Roan kommune, Sør-Trøndelag.

av Compfight. fri

Asynkronmaskin, elektrisk vekselstrømmaskin, motor som drives av et roterende magnetisk felt, men hvor rotor ved belastning får en langsommere rotasjonshastighet enn feltet. Egner seg for motorer som startes mykt med belastning. Som generator brukes den hovedsakelig i vindturbiner.

Viklingene i den stillestående delen, statoren, er utført slik at det blir et dreiefelt i motoren når viklingene tilkobles vekselspenning. Feltets hastighet er konstant og bestemt av frekvens og viklingskonstruksjon. Dreiefeltet induserer vekselspenninger i rotorviklingene. Det gir rotorstrømmer som, sammen med dreiefeltet fra statoren, gir krefter og dreiemoment slik at rotoren roterer sammen med feltet. For å få indusert rotorspenninger, og dermed strøm og moment, må det være en relativhastighet (hastighetsforskjell) mellom statorfeltet og rotor. Rotoren vil derfor alltid gå asynkront med dreiefeltet fra statoren, derav navnet asynkronmotor. Hvor mye rotoren vil sakke akterut i forhold til synkron hastighet er avhengig av størrelsen på den mekaniske belastningen.

Asynkronmotoren kan enten være en kortslutningsmotor eller en sleperingsmotor, avhengig av hvordan rotorviklingene er utført.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.