Arteria maxillaris er den kraftigste endegrenen av arteria carotis externa. Arterien passerer medialt gjennom tyggemuskulaturen og avgir grener til den. Den avgir også grener til blant annet slimhinnen i den bløte ganen og størstedelen av nesehulen, øretrompeten, til tennene og tannkjøttet i overkjeven og leppene. Den trer inn i hodeskallen gjennom foramen ovale og avgir grener til store deler av skallebeinet og den harde hjernehinnen (dura mater).

Faktaboks

Uttale

art'eria maksi'laris

Etymologi

latin maxilla, 'overkjeven'

Også kjent som

overkjevearterien

Arterien består av tre deler:

  • pars mandibularis som er en retromandibulær del til kjeveleddet, ytre øregang og trommehinnen. Den avgir arteria meningea media som via foramen spinosum går inn i midtre skallegrop, hvor den deler seg i flere mindre grener til dura mater og skallebeinet. Herfra sender den grener til øyehulen (via fissura orbitalis superior) samt en gren (arteria alveolaris superior) til underleppen, tennene, tennenes festeapparat og tannkjøttet i underkjeven via canalis mandibularis.
  • pars pterygoidea som er en intermuskulær del til tyggemusklene (musculus masseter, musculus temporalis og musculi pterygoidei) samt til musculus buccinator. Den danner anastomoser med arteria facialis.
  • pars pterygopalatina som en retromaksillær del til den harde ganen og tennene (premolarer og molarer), alveoler og tannkjøtt i overkjeven, slimhinnen i sinus maxillaris, bunnen av orbita (gjennom fissura orbitalis inferior), med grener til overkjevens fortenner, alveoler og tannkjøtt, samt bakre del av nesehulen og neseseptum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg