Yngve Bäck

Faktaboks

Yngve Bäck
Født
21. november 1904, Vasa, Finland
Død
30. juli 1990, Helsingfors, Finland
Akryl på lerret. 1968.

Artikkelstart

Yngve Bäck var en finsk maler. Hans bilder er fragmenterte og ofte i lyse farger.

Studier

Bäck studerte i Paris i tre omganger; 1925–1926, 1933–1939 og sist 1957-1958. Han var part i kunstnergruppen Prisma, der Gösta Diehl, Sigrid Schauman, Unto Pusa med flere var medlemmer.

Bäcks manifestering

I gruppens manifest skrev Bäck: «Egentligen har vi ingen gemensam programförklaring. Vi motsätter oss mystiskt, av känslorna styrt tänkande, och förespråkar en klarhet som grundar sig på eftertanke.» Maleriet Kontordamer nærmest illustrerer hans tekst. Den ene kvinnen er i hvit silhuett, mens den andre er i svart. Ingenting indikerer hva de sysler med. Kun maleriets tittel får betrakteren til å fundere på hva som egentlig skjer mellom kvinnene. Det trivielle er omformet til dekorativ skjønnhet.

Et hverdagsblikk

Flere av Bäcks selvportretter omfavner det hverdagslige, da han betrakter seg selv med et nok så uinteressert blikk. Han avmystifiserer egoet, samtidig som han løfter frem individet.

Bäcks lett abstraherte og fargesterke bilder finnes i mange nordiske museer og i Musée d'Art Moderne i Paris. Han testamenterte sin kunst til Svenska Litteratursällskapet. Senere tilfalt samlingen stiftelsen Pro Artibus.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg