Yngve Bäck var en finsk maler. Hans bilder er fragmenterte og ofte i lyse farger.

Bäck studerte i Paris i tre omganger; 1925–1926, 1933–1939 og sist 1957-1958. Han var part i kunstnergruppen Prisma, der Gösta Diehl, Sigrid Schauman, Unto Pusa med flere var medlemmer.

I gruppens manifest skrev Bäck: «Egentligen har vi ingen gemensam programförklaring. Vi motsätter oss mystiskt, av känslorna styrt tänkande, och förespråkar en klarhet som grundar sig på eftertanke.» Maleriet Kontordamer nærmest illustrerer hans tekst. Den ene kvinnen er i hvit silhuett, mens den andre er i svart. Ingenting indikerer hva de sysler med. Kun maleriets tittel får betrakteren til å fundere på hva som egentlig skjer mellom kvinnene. Det trivielle er omformet til dekorativ skjønnhet.

Flere av Bäcks selvportretter omfavner det hverdagslige, da han betrakter seg selv med et nok så uinteressert blikk. Han avmystifiserer egoet, samtidig som han løfter frem individet.

Bäcks lett abstraherte og fargesterke bilder finnes i mange nordiske museer og i Musée d'Art Moderne i Paris. Han testamenterte sin kunst til Svenska Litteratursällskapet. Senere tilfalt samlingen stiftelsen Pro Artibus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.