VY Canis Majoris

Bilde er tatt med Hubble Space Telescope og viser den utstrakte tåken av gass og støv som omgir VY CMa.

VY CMa
NASA, ESA og R. Humphreys.
Lisens: NASA, ESA

VY Canis Majoris (VY CMa) i stjernebildet Store Hund antas å være en av de aller største stjerner i vår galakse. Den er omkring 2000 ganger større enn Solen, stråler 450 000 ganger sterkere og klassifiseres som rød hyperkjempe. Over en avstand på 5000 lysår er den likevel knapt synlig med det blotte øye.

VY CMa er i en ustabil fase med jevnlige utbrudd og betydelig tap av masse. Den har til nå mistet nær halvparten av sin opprinnelige masse. De kraftige utbruddene og massetapet har ført til at stjernen innhylles i en utstrakt tåke av gass og støv. Den enormt sterke utstrålingen og resulterende energiforbruk begrenser hyperkjempens levetid til noen millioner år. Til sammenligning stråler sollignende stjerner i hele 10 milliarder år.

VY CMa nærmer seg slutten av forventet levetid og det antas at den i løpet av de kommende 100 000 år vil eksplodere og bli en hypernova. Restene vil kollapse og danne et sort hull. VY CMa gir astronomene en unik mulighet til å studere sluttstadiet av en kjempestor stjerne innen den ender som nova.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg