Uncharted

Uncharted er en serie dataspill der spilleren følger den amerikanske skattejegeren Nathan Drake, en etterkommer av oppdageren Sir Francis Drake, som leter etter skatter fra ulike legender. Spillene, som er action-eventyrspill, utvikles hovedsakelig av det amerikanske spillstudioet Naughty Dog og utgis til PlayStation av Sony Computer Entertainment.

Innhold og utvikling

Uncharted-spillene er hovedsakelig satt sammen av tre elementer: gåteløsning, skyting og dialog. Karaktergalleriet er en viktig del av serien, og i tillegg til Nathan Drake er blant annet Drakes venn og mentor Victor «Sully» Sullivan og journalisten Elena Fisher tilbakevendende figurer. Mange har trukket likheter mellom Uncharted-spillene og filmene om Indiana Jones, samt spillserien Tomb Raider.

Uncharted-spillene kan beskrives som filmatiske og nøye regisserte; spilleren har liten mulighet til å gjøre valg utover det utvikleren på forhånd har bestemt at skal skje. Til gjengjeld blir spilleren fortalt en nøye gjennomtenkt historie.

Det første spillet i serien, Drake's Fortune, ble utgitt i Nord-Amerika 19. november 2007, og ble regnet som et viktig spill i forbindelse med Sonys lansering av PlayStation 3-konsollen.

Mottakelse og andre spill

Alle hovedspillene i Uncharted-serien har blitt godt mottatt av både kritikere og spillere. Spesielt dialogene og samspillet mellom de ulike karakterene blir trukket fram som prisverdig. Noen har imidlertid kritisert spillene for å være for stramt regissert, og påstått at de er for like filmmediet.

I tillegg til hovedspillene er det gitt ut to spill i Uncharted-serien til PlayStation Vita. Disse er Uncharted: Golden Abyss, utviklet av Bend Studio, og Uncharted: Fight for Fortune, utviklet av One Loop Games. Disse spillene har også fått god mottakelse, men ikke i like stor grad som hovedspillene. De har heller ikke fått like stor oppmerksomhet hos medier eller spillere. Også et mobilspill, Uncharted: Fortune Hunter, er utgitt.

I 2016 kunne Sony melde at spillene i Uncharted-serien hadde solgt over 28 millioner eksemplarer.

Spill i Uncharted-serien

  • 2007: Uncharted: Drake's Fortune
  • 2009: Uncharted 2: Among Thieves
  • 2011: Uncharted 3: Drake's Deception
  • 2011: Uncharted: Golden Abyss
  • 2012: Uncharted: Fight for Fortune
  • 2016: Uncharted 4: A Thief's End
  • 2016: Uncharted: Fortune Hunter
  • 2017: Uncharted: The Lost Legacy

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg