Uncharted er en serie action-eventyrspill som hovedsakelig utvikles av det amerikanske spillstudioet Naughty Dog og som utgis til PlayStation av Sony Computer Entertainment. I serien følger spilleren den amerikanske skattejegeren Nathan Drake, en etterkommer av oppdageren Sir Francis Drake, som leter etter skatter fra ulike legender.

Uncharted-spillene er hovedsakelig satt sammen av tre elementer: gåteløsning, skyting og dialog. Karaktergalleriet er en viktig del av serien, og i tillegg til Nathan Drake er blant annet Drakes venn og mentor Victor "Sully" Sullivan og journalisten Elena Fisher tilbakevendende figurer. Mange har trukket likheter mellom Uncharted-spillene og filmene om Indiana Jones, samt spillserien Tomb Raider.

Uncharted-spillene kan beskrives som filmatiske og nøye regisserte; spilleren har liten mulighet til å gjøre valg utover det utvikleren på forhånd har bestemt at skal skje. Til gjengjeld blir spilleren fortalt en nøye gjennomtenkt historie.

Det første spillet i serien, Drake's Fortune, ble utgitt i Nord-Amerika 19. november 2007, og ble regnet som et viktig spill i forbindelse med Sonys lansering av PlayStation 3-konsollen.

Alle hovedspillene i Uncharted-serien har blitt godt mottatt av både kritikere og spillere. Spesielt dialogene og samspillet mellom de ulike karakterene blir trukket fram som prisverdig. Noen har imidlertid kritisert spillene for å være for stramt regissert, og påstått at de er for like filmmediet.

I tillegg til de tre hovedspillene er det gitt ut to spill i Uncharted-serien til PlayStation Vita. Disse er Uncharted: Golden Abyss, utviklet av Bend Studio, og Uncharted: Fight for Fortune, utviklet av One Loop Games. Disse spillene har også fått god mottakelse, men ikke i like stor grad som hovedspillene. De har heller ikke fått like stor oppmerksomhet hos medier eller spillere.

I 2016 kunne Sony melde at spillene i Uncharted-serien hadde solgt over 28 millioner eksemplarer.

  • 2007: Uncharted: Drake's Fortune
  • 2009: Uncharted 2: Among Thieves
  • 2011: Uncharted 3: Drake's Deception
  • 2016: Uncharted 4: A Thief's End

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.