Uncharted er en serie action-eventyrspill som hovedsakelig utvikles av det amerikanske spillstudioet Naughty Dog og som utgis til PlayStation av Sony Computer Entertainment. I serien følger spilleren den amerikanske skattejegeren Nathan Drake, en etterkommer av oppdageren Sir Francis Drake, som leter etter skatter fra ulike legender.

Uncharted-spillene er hovedsakelig satt sammen av tre elementer: gåteløsning, skyting og dialog. Karaktergalleriet er en viktig del av serien, og i tillegg til Nathan Drake er blant annet Drakes venn og mentor Victor "Sully" Sullivan og journalisten Elena Fisher tilbakevendende figurer. Mange har trukket likheter mellom Uncharted-spillene og filmene om Indiana Jones, samt spillserien Tomb Raider.

Uncharted-spillene kan beskrives som filmatiske og nøye regisserte; spilleren har liten mulighet til å gjøre valg utover det utvikleren på forhånd har bestemt at skal skje. Til gjengjeld blir spilleren fortalt en nøye gjennomtenkt historie.

Det første spillet i serien, Drake's Fortune, ble utgitt i Nord-Amerika 19. november 2007, og ble regnet som et viktig spill i forbindelse med Sonys lansering av PlayStation 3-konsollen.

Alle hovedspillene i Uncharted-serien har blitt godt mottatt av både kritikere og spillere. Spesielt dialogene og samspillet mellom de ulike karakterene blir trukket fram som prisverdig. Noen har imidlertid kritisert spillene for å være for stramt regissert, og påstått at de er for like filmmediet.

I tillegg til de tre hovedspillene er det gitt ut to spill i Uncharted-serien til PlayStation Vita. Disse er Uncharted: Golden Abyss, utviklet av Bend Studio, og Uncharted: Fight for Fortune, utviklet av One Loop Games. Disse spillene har også fått god mottakelse, men ikke i like stor grad som hovedspillene. De har heller ikke fått like stor oppmerksomhet hos medier eller spillere.

I 2016 kunne Sony melde at spillene i Uncharted-serien hadde solgt over 28 millioner eksemplarer.

  • 2007: Uncharted: Drake's Fortune
  • 2009: Uncharted 2: Among Thieves
  • 2011: Uncharted 3: Drake's Deception
  • 2016: Uncharted 4: A Thief's End

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.