Tysnes
Tysnes-meteoritten.
Tysnes
Av .
Tysnes
Tynnslip av Tysnes-meteoritten.
Tysnes
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Tysnes-meteoritten er Norges nest største meteoritt. Totalt ble det funnet 21,7 kg av denne steinmeteoritten. Den største steinen er på 19,8 kg. Meteoritten er av typen breksjert steinmeteoritt H4 (høyt jern-innhold).

Den er utstilt ved Naturhistorisk museum, UiO.

Fall og funn

Meteoritten falt kl. 20.30 den 20. mai 1884. En stor ildkule med røykstripe og kraftige tordensmell ble sett og hørt av mange mennesker, og fallet ble godt beskrevet i flere Bergensaviser. Øyenvitner forteller om en eksplosjon høyt i atmosfæren hvor ildkulen delte seg i mange fragmenter. Eksplosjonen ristet flere hus.

En kvinne på Vaage fant senere et stort hull i bakken, men ingen stein, og hun antok at det var et lynnedslag. Dagen etter ble meteoritten funnet ved gården Midt-Vaage på Tysnesøy, på østre del av øya som ligger syd for Bergen.

Distriktslegen sørget for at meteoritten ble sendt til Universitetets mineralkabinett, og kvinnen fikk en god belønning for steinen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg